De Amerikaanse federale opsporingsdienst FBI begint zondag, samen met de politie van de staat Virginia, een officieel onderzoek naar de rellen die vrijdag en zaterdag woedden in de straten van Charlottesville.

Bij de rellen vielen een dode en meer dan dertig gewonden. Daarnaast werden vier mensen gearresteerd.

De 20-jarige James Alex Fields uit Ohio is gearresteerd en aangeklaagd wegens doodslag. De politie verdenkt hem van het doden van een demonstrant en vijfvoudige poging tot doodslag door met zijn auto op een groep mensen in te rijden.

Het onderzoek richt zich ook op het neerstorten van een politiehelikopter tijdens de demonstratie. Bij die crash kwamen zaterdag twee politieagenten om het leven. Vooralsnog gaat men uit van een noodlottig ongeval.

Trump

Amerikaanse politici hebben verbolgen gereageerd op de uitspraak van president Donald Trump over de onlusten in Charlottesville. Trump sprak van "geweld van vele kanten" en riep op tot wederzijds respect en naastenliefde.

Het kwam de president op kritiek te staan dat hij extreem-rechtse groeperingen, die bij de protesten waren betrokken, niet bij naam had genoemd. Ook zei hij niets over de automobilist die op contra-demonstranten inreed.

Trump kreeg zelfs van prominente leden uit zijn eigen Republikeinse partij, zoals Marco Rubio en Chris Christie, kritiek over zijn weigering de schuldigen aan te wijzen. Ook vanuit democratische hoek kwam kritiek, onder meer van oud-president Bill Clinton en oud vice-president Joe Biden.

Het Witte Huis zegt zondag dat de Amerikaanse president ''alle vormen van geweld, onverdraagzaamheid en haat'' veroordeelde toen hij sprak over de gebeurtenissen in Charlottesville. Daarmee doelde hij ook op ''blanke racisten, Ku Klux Klan, neonazi's en alle extremistische groeperingen''.

'Eén kant'

"Er is maar één kant", twitterde Biden. De Democratische senator Bernie Sanders noemde de demonstratie "een provocatieve poging door neonazi's om racisme te bevorderen".

Trumps verklaring kreeg een gemengde ontvangst aan de zijde van de neonazi's. Ultranationalist en oud-Ku Klux Klan-voorman David Duke, die de president steunde tijdens diens campagne, schreef op Twitter: "Ik kan u aanraden eens goed in de spiegel te kijken en u te herinneren dat het Witte Amerikanen waren die u het presidentschap bezorgden, niet radicale linksen."

Het neonazistische blad The Daily Stormer kon de verklaring wel waarderen. "Trumps opmerkingen waren goed. Hij viel ons niet aan. Hij zei alleen dat de natie samen moest komen. Niets specifiek tegen ons."

Robert E. Lee

De demonstratie van extreem-rechts werd georganiseerd door een blogger uit Charlottesville, nadat de stad besloot een beeld van generaal Robert E. Lee, militair leider van het Zuiden tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, te verwijderen.

Trump condoleerde op Twitter ook de familie van een 32-jarige vrouw die om het leven kwam en die van de twee agenten die met een helikopter neerstortten.