In Kenia zijn bij onrusten na de verkiezingsoverwinning van president Uhuru Kenyatta zeker elf doden gevallen. Volgens de coalitie van oppositiepartijen die de uitslag van de verkiezingen niet accepteert, heeft het geweld al meer dan honderd levens geëist. 

Een 9-jarig meisje werd volgens ooggetuigen dodelijk getroffen door verdwaalde kogels toen ze op een balkon in de hoofdstad Nairobi stond toe te kijken. In de hoofdstad en in andere steden kwamen zeker tien demonstranten om bij rellen.

Het dodental dat door de tegenstanders van Kenyatta wordt gehanteerd, is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. De oppositie geeft de politie de schuld van de geweldsuitbarsting, maar zei zich er niet door te laten tegenhouden.

Kenyatta kreeg volgens de officiële uitslag 54,27 procent van de stemmen. Hiermee stelde hij zijn tweede regeringstermijn van vijf jaar veilig. De oppositie betwist de overwinning van de zittende president, hoewel Keniaanse en internationale waarnemers geen aanwijzingen vonden voor manipulatie van de verkiezingen. Na de bekendmaking van de uitslag riep Kenyatta zijn tegenstanders op "om de eenheid te bewaren.''

Traangas

In Nairobi en andere steden gingen demonstranten de straat op. In Kisumu, een bekend bolwerk van de Keniaanse oppositieleider Raila Odinga, schoot de oproerpolitie met traangas en kogels op demonstranten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de acties van de autoriteiten gericht op "criminele elementen".

Veel Kenianen vrezen een herhaling van het grootschalige geweld na de verkiezingen van 2007, waarbij meer dan duizend mensen omkwamen. De vorige verkiezingen in 2013, waarbij Kenyatta voor het eerst verkozen werd, verliepen wel rustig.