Zeker vier Duitse pluimveebedrijven werkten met het Nederlandse bedrijf Chickfriend, dat centraal staat in het schandaal rond besmette eieren. Volgens de Duitse krant Der Spiegel leidde het reinigingsbedrijf de kippenboeren waarschijnlijk met vervalste documenten om de tuin.

In de productbeschrijving van het door Chickfriend gebruikte desinfectiemiddel 'Dega-16' lazen de Duitse klanten niets over het verboden bestanddeel fipronil. Ook zou het middel 'Dega-16' nooit door de autoriteiten zijn goedgekeurd.

Donderdag werden twee bestuurders van Chickfriend opgepakt voor betrokkenheid bij het schandaal. Het bedrijf zou fipronil hebben toegepast om luizen te bestrijden in de stallen van zo'n honderdvijftig Nederlandse pluimveebedrijven.

De twee bestuurders zitten in voorarrest. Ze worden ervan verdacht de volksgezondheid in gevaar te hebben gebracht. 

Strafrechtelijk onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek dat Nederland uitvoert, richt zich naast Chickfriend ook op zijn Belgische toeleverancier en een ander Nederlands bedrijf. Chickfriend kocht bij de leverancier bestrijdingsmiddelen waarin fipronil zit onder de bedachte naam 'fypro-rein', zo blijkt uit een factuur van het Belgische bedrijf waar NRC de hand op heeft gelegd. Volgens bronnen van de krant moet Chickfriend hebben geweten dat de verboden stof erin zat.

De fipronil kwam in miljoenen eieren terecht, waardoor in zeker vijftien landen eieren uit de schappen moesten worden gehaald, waaronder in Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot-Britannië, Roemenië en Denemarken.

De Europese Commissie wil een topoverleg over de kwestie met de ministers voor voedselveiligheid in de betrokken landen.