De zittende president Uhuru Kenyatta heeft de verkiezingen in Kenia gewonnen. De 55-jarige zakenman kreeg 54,27 procent van de stemmers achter zich en kan daarmee aan zijn tweede en tevens laatste termijn van vijf jaar beginnen.

"Aan mijn broeders, aan mijn waardige tegenstanders, we zijn geen vijanden, we zijn allemaal inwoners van dezelfde republiek", vertelde Kenyatta na de definitieve bekendmaking van de verkiezingen. De uitsprak is een handreiking naar de oppositie.

Maar de oppositie gaf eerder op vrijdag juist aan de uitslag niet te respecteren omdat hun klachten niet zijn aangepakt. "We hebben enkele serieuze zorgen bekendgemaakt, maar daar is niets mee gedaan", stelde de oppositie.

Zij wilden de gegevens in de computerservers zelf kunnen inzien en controleren. Zolang dat niet gebeurt, is de verkiezing volgens de coalitie van vijf partijen die tegen Kenyatta zijn "een grote poppenkast". Donderdag eiste de oppositie dan ook nog dat haar leider Raila Odinga (72) werd uitgeroepen tot president.

Internationale controle

Volgens internationale waarnemers zijn er geen signalen dat de stembusgang gemanipuleerd is. De belangrijkste uitdager van Kenyatta moest genoegen nemen met 44,74 procent.

De presidentsverkiezingen gingen dit jaar gepaard met enige ongeregeldheden. Vijf mensen kwamen door rellen om het leven. Grootschalig geweld, zoals bij de verkiezingsuitslag van 2007, bleef echter uit. Toen vonden meer dan duizend mensen de dood in het Oost-Afrikaanse land.