Een observatieteam van de Europese Unie onder leiding van Europarlementariër Marietje Schaake (D66) stelt dat er geen aanwijzingen zijn voor grootschalige of lokale manipulatie tijdens de Keniaanse verkiezingen.

Schaake (D66) was de afgelopen periode in Kenia, en hield als hoofd van een Europese missie in de gaten of de verkiezingen correct verliepen. In een verklaring staat dat dit het geval is. "Alle Kenianen mogen trots zijn op hun deelname in dit democratische proces, en moeten de uitslag respecteren.”

De huidige Keniaanse president Uhuru Kenyatta kreeg dinsdag tijdens de verkiezingen ongeveer 55 procent van de stemmen, tegenover 45 procent voor zijn tegenstander, oppositieleider Raila Odinga. Odinga beschuldigde de Keniaanse regering woensdag ervan te hebben geknoeid met het computersysteem waarop burgers hun stem uitbrachten. 

De leden van het Europese observatieteam stellen de beschuldigingen serieus te nemen, en pleiten voor extra onderzoek naar de mogelijke hack. 

Onrustig

Het observatieteam, waarvan een deel al in juni arriveerde, bestond uit meer dan honderddertig mensen die er vanuit verschillende plaatsen in Kenia voor moesten zorgen dat de verkiezingen vrij en transparant plaatsvonden.

De stembusgang verliep grotendeels rustig. In de Keniaanse stad Isiolo viel een bende wild zwaaiend met kapmessen een bureau binnen waar de stemmen werd geteld. Een verkiezingsofficial van de regerende Jubilee-partij kwam om het leven. De politie schoot twee aanvallers dood. Ook vonden er woensdag demonstraties plaats in de hoofdstad Nairobi en in het westen van het land.

'Fraude'

Op donderdag bleef de Keniaanse oppositieleider Raila Odinga echter bij zijn bewering dat zich op "enorme" schaal corruptie heeft voorgedaan tijdens de verkiezingen. Hij zei dat het grote merendeel van de ruim 20.000 stemlokalen valse resultaten hebben geüpload op de website van de verkiezingscommissie. 

Tegen persbureau Reuters zei Odinga dat die nepformulieren werden ingevuld door agenten van de regering, die vanuit een hotel in Nairobi aan de vervalisingen werkten, maar hij gaf geen bewijzen. De oppositiepartij claimt dat Odinga de winnaar is van de verkiezingen.