Tientallen Nederlandse vakantiegangers die aan het Gardameer in Italië kamperen, hebben schade opgelopen door een fikse hagelbui.

Bij de alarmcentrale van de ANWB zijn sinds het noodweer van woensdagavond bijna vijftig meldingen binnengekomen, liet een woordvoerster donderdag weten. Veel van die meldingen gaan over kapotte ruiten van auto's en caravans. Vervangende ruiten beginnen schaars te worden in het gebied.

"Het is erg hevig geweest. Mensen hadden het over hagelstenen zo groot als golfballen", vertelde de woordvoerster. "We zijn nu aan het inventariseren welke hulp nodig is. Lokale ruitschadebedrijven krijgen het druk."

De hagelstenen vielen volgens de ANWB vooral aan de zuidkant van het meer. Er zijn geen berichten over gewonden.

De klantenservice van schadeherstelbedrijf Carglass kreeg in een paar uur tijd bijna 150 meldingen. Het bedrijf erkent dat een hele opgave zal worden om alle ruiten op tijd te herstellen. Volgens het bedrijf is aankomende zaterdag traditiegetrouw een dag dat veel vakantiegangers weer willen vertrekken, waarbij ze of wisselen van locatie of hun terugreis naar huis beginnen.

Inbraken

Ook elders in Italië zijn flink wat autoruiten van Nederlandse vakantiegangers gesneuveld door een heel andere oorzaak: volgens verzekeraar Allianz is er een flinke toename van het aantal auto-inbraken.

"Waar het normaal om tientallen gevallen per week gaat, kun je nu spreken van een verdubbeling." De afgelopen drie weken worden in het land "opvallend veel ruitjes ingetikt", signaleert het bedrijf. Exacte aantallen heeft Allianz niet.