De huidige Keniaanse president Uhuru Kenyatta stevent af op een overwinning in de presidentsverkiezingen. Dat blijkt nu zo'n 85 procent van de stemmen zijn geteld.

Kenyatta heeft ongeveer 55 procent van de stemmen gekregen tegenover 45 procent voor oppositieleider Raila Odinga, het gaat om een verschil van zo'n 1,4 miljoen stemmen. Er zijn in totaal acht presidentskandidaten.

Odinga zegt dat het stemsysteem is gehackt in het voordeel van Kenyatta. Voor de "grootschalige fraude" zou de identiteit zijn gebruikt van de vermoorde Chris Musando, computerexpert bij de nationale verkiezingscommissie. De comissie doet onderzoek naar de mogelijke hack. 

Volgens de oppositieleider waren de uitslagen die zijn partij had verzameld ''totaal anders'' dan wat de officiële cijfers lieten zien. De eigen cijfers geven aan dat Odinga met een miljoen stemmen voorloopt op Kenyatta.

Onjuistheden 

De Keniaanse mensenrechtenorganisatie laat weten dat er mogelijk onjuistheden zitten in de voorlopige resultaten zoals die door de nationale verkiezingscommissie naar buiten zijn gebracht. 

Odinga riep zijn achterban op rustig te blijven, maar verkondigde ook dat hij ''het volk niet onder controle'' had. Kort na zijn uitgespraken gingen honderd mensen de straat op om te protesten. De politie brak het protest vroegtijdig af met traangas.

Om president te worden is een meerderheid van de stemmen nodig. Lukt dat geen van de kandidaten, volgt een tweede ronde.

Stemmen

Dinsdag stonden mensen al voordat de stemlokalen opengingen in de rij om hun stem uit te kunnen brengen. Kenyatta riep toen alle 19 miljoen stemgerechtigden op om te gaan stemmen en dat "in vrede" te doen. ''Als u uw stem hebt uitgebracht, ga dan alsjeblieft naar huis'', zei hij maandag.

Het tellen van de stemmen in Kenia bleek de afgelopen verkiezingen een probleem. In 2013 haperden de elektronische stemmachines terwijl in 2007 de winnaar al bekend werd gemaakt terwijl het tellen nog aan de gang was. Gevreesd wordt dat ook dit jaar de verkiezingen niet vlekkeloos gaan verlopen.

Eind vorige maand werd computerexpert Musando vermoord. Hij was de man die een eerlijk verkiezingsverloop moest garanderen. Mogelijk werd hij voor zijn dood gemarteld. Critici van Kenyatta beschuldigen hem van betrokkenheid bij de moord op Musando.