De grondwettelijke raad in Venezuela heeft middels een decreet zichzelf als "superieur" benoemd tegenover andere overheidsinstanties. Hierdoor blokkeert de raad onder meer de oppositie in het nemen van acties tegen genomen besluiten, aldus AP dinsdag.

Het decreet werd dinsdag aangenomen door de raad zelf. Eerder die dag werd het parlementsgebouw in Caracas afgegrendeld door militairen. Oppositieleider Stalin González zei dat soldaten hem tegenhielden toen hij het gebouw binnen wilde gaan.

Het door de oppositie gedomineerde parlement deelt het complex al sinds vrijdag met leden van de omstreden raad. Dat orgaan moet het politieke stelsel gaan hervormen. Critici zien daarin een truc van de onpopulaire socialistische president Nicolás Maduro om de oppositie uit te schakelen.

Militairen en de voorzitter van de grondwetgevende vergadering, Delcy Rodríguez, zijn volgens de oppositie in de nacht van maandag op dinsdag de zaal binnengedrongen die het parlement tot dusver gebruikte. Daar zou later op dinsdag de door regeringsaanhangers gedomineerde raad bijeen zijn gekomen.