Een Britse oud-agent is dinsdag veroordeeld tot een jaar celstraf vanwege het filmen van naakte mensen vanuit een politiehelikopter.

De 51-jarige Adrian Pogmore filmde tussen 2007 en 2012 twee naturisten zittend bij hun caravan op een camping, een moeder en haar dochters naakt zonnend en een koppel dat seks had in hun eigen tuin.

De agent bekende tijdens een eerdere zitting in de rechtbank van Sheffield al schuld. In 2015 ontsloeg het korps Pogmore na een intern onderzoek naar de affaire.

Pogmore werd volgens de BBC omschreven als een "door seks geobsedeerde luchtwaarnemer". Volgens de rechter stelde de oud-agent zich "letterlijk boven de wet" door de mensen van een grote hoogte te filmen. "Je gebruikte een helikopter van 2 miljoen pond voor je eigen seksuele nieuwsgierigheid. In plaats van misdaad op te sporen, pleegde je een misdaad", aldus de rechter.

Seksuele driften

De seksuele driften van de agent waren volgens de rechter bovendien zo sterk, dat Pogmore het risico nam om door zijn collega's in de helikopter betrapt te worden. Ook nam de rechter het de agent kwalijk dat zijn acties het vertrouwen van de bevolking in de politie ernstig hebben geschaad.

Eén van de vrouwen die door Pogmore werd gefilmd verklaarde: "Als je de politie niet kan vertrouwen, wie dan wel?".

Volgens de advocaat van Pogmore heerste er een "machocultuur" bij de politieafdeling, die zich uitte in "grove kleedkamerhumor". De veroordeelde agent schaamt zich voor zijn gedrag en begrijpt dat zijn daden "onverantwoord, ondoordacht en dwaas" waren.

Vrijspraak

Vier andere agenten van de politie South Yorkshire, onder wie twee piloten, werden vorige week vrijgesproken. Zij ontkenden iets met de opnames te maken te hebben en stelden niet te weten wat Pogmore aan het filmen was.

Bovendien was Pogmore de enige die steeds aanwezig was op de momenten dat de expliciete opnames werden gemaakt.

De zaak duurde ongeveer drie weken.