De provincie Sichuan in het zuidwesten van China is dinsdagmiddag getroffen door een aardbeving met magnitude 7. In dezelfde regio vielen eerder op de dag 24 doden bij een aardverschuiving, meldden lokale autoriteiten.

De aardbeving vond rond 15.45 uur Nederlandse tijd plaats. Volgens metingen van het Amerikaanse geologische instituut (USGS) had de beving een magnitude tussen 6.5 en 7. Het epicentrum lag dicht bij Jiuzhaigou, een populair natuurpark dat veel bezoekers trekt. De verdere regio is dunbevolkt.

Kort na de eerste aardbeving werden op sociale media nog meerdere naschokken gemeld. Als gevolg van de beving raakte een toeristisch resort beschadigd en liepen dertig mensen verwondingen op. Op dinsdagavond Nederlandse tijd maakten lokale media melding van vijf doden en zeker dertig zwaargewonden.

Hulp

Het Internationale Rode Kruis laat weten dat het moeilijk is om de schade van de aardbeving te overzien. De beving vond 's nachts plaats. Als gevolg van het natuurgeweld viel de elektriciteit en communicatienetwerken uit.

De hulporganisatie stuur alvast experts naar de regio, die noodhulp kunnen bieden aan de getroffen gemeenschappen en die de schade in kaart brengen. Ook staan hulpgoederen klaar om naar de gebieden te gaan.

Aardverschuiving

De aardverschuiving die dinsdagochtend plaatshad in het bergachtige Liangshan, ook in Sichuan, kostte aan 24 mensen het leven. De verschuiving werd veroorzaakt door zware regenval. Door het natuurgeweld zouden 71 huizen zijn bedolven onder het puin, waaruit hulpdiensten één persoon hebben kunnen bevrijden. Vijfhonderd bewoners zijn getroffen door de aardverschuiving, schatten autoriteiten.

Twee mensen zouden nog worden vermist.

Noodweer

China wordt al de hele zomer geteisterd door hevige regenval. De buien veroorzaakten naast aardverschuivingen ook meerdere overstromingen. In juni vielen bij een aardverschuiving in een ander deel van Sichuan tien doden. Zeventig mensen worden nog altijd vermist.