De plotselinge kabinetscrisis in Slowakije leidt vooralsnog niet tot een val van de regering. Tot die beslissing kwamen de drie coalitiepartners dinsdag na urenlang beraad. Andrej Danko, de leider van de rechts-populistische SNS, had maandag verrassend laten weten dat hij de samenwerking met andere partijen wilden beëindigen.

De SNS is de op één na grootste regeringspartij in Slowakije. De coalitie met de Smer-SD en Most-Hid is sinds maart 2016 aan de macht. De leiders van die twee andere partijen, onder wie de sociaaldemocratische premier Robert Fico, eisten maandag uitleg.

Na dat gesprek luidt dinsdag de uitkomst: het kabinet blijft voorlopig intact. "We zijn tot de conclusie gekomen dat er geen alternatief voor de huidige regering is'', zei Bela Bugar, de voorman van Most-Hid. Vrijdag gaan de gesprekken verder en moet bekeken worden hoe de regering wordt voortgezet.

Het is niet bekend waarom Danko de samenwerking beëindigde. Volgens de liberale oppositieleider Richard Sulik wilde Danko de aandacht afleiden van een dreigend schandaal. De SNS werd onlangs geconfronteerd met beschuldigingen van corruptie.