De op één na grootste regeringspartij van Slowakije heeft maandag voor een verrassende kabinetscrisis gezorgd. Andrej Danko, de leider van de rechts-populistische SNS, deelde zijn coalitiepartners schriftelijk mee dat hij de samenwerking met de Smer-SD en Most-Hid na amper een jaar beëindigt.

De sociaaldemocratische premier Robert Fico noemde Danko's besluit een "absurde stap", die absoluut niet bevorderlijk is voor de maatschappelijke rust en stabiliteit. Hij heeft voor dinsdag een vergadering belegd en hoopt dan van Danko te horen wat zijn beweegredenen zijn.

Bela Bugar, de voorman van Most-Hid (Brug) die de Hongaarse minderheid in Slowakije vertegenwoordigt, was ook onaangenaam verrast en wil uitleg. De breuk maakt wellicht nieuwe verkiezingen noodzakelijk. Volgens de peilingen zou de huidige coalitie haar meerderheid in het parlement kwijtraken.

De SNS werd onlangs geconfronteerd met beschuldigingen van corruptie op het ministerie van Educatie, Wetenschap en Onderzoek, dat de partij in haar portefeuille heeft. De liberale oppositieleider Richard Sulik verweet Danko de aandacht te willen afleiden van een dreigend schandaal.