Het Grossarltal in Oostenrijk is maandag weer voor alle verkeer bereikbaar. Afgelopen weekend was de regio door overvloedige regenval vrijwel geheel van de buitenwereld afgesloten en konden de vele buitenlandse toeristen geen kant op.

De autoriteiten melden dat de meeste wegen maandag weer normaal begaanbaar zijn. ''We hebben het ergste achter de rug", zei een lokale brandweercommandant.

Door het slechte weer waren veel wegen de afgelopen dagen versperd door wateroverlast en modderlawines. Verscheidene mensen die om medische redenen met spoed het dal uit moesten, zijn met een helikopter of vrachtwagen naar een ziekenhuis gebracht.

In de loop van maandag maken de autoriteiten de balans op van de schade die het noodweer in het gebied heeft aangericht.

Italië

In het noorden van Italië zijn dit weekend zeker vier mensen omgekomen door hevig onweer. Reddingswerkers hebben de mensen zondag opgeroepen de komende dagen waarschuwingen voor noodweer serieus te nemen.

Op de berg Marmolata in de Dolomieten overleed zondag een man toen hij door de bliksem werd getroffen. In hetzelfde gebergte was zaterdagmorgen al een vrouw om het leven gekomen. Haar auto werd bedolven onder modder en puin, nadat noodweer een vloedgolf had veroorzaakt.

In de regio Friuli overleed een toerist, vermoedelijk een Belg, toen er een boom op zijn tent viel. In Lombardije gleed een vrouw uit op een nat geworden wandelpad. De val kostte haar het leven.