Israël wil de kantoren van de nieuwszender Al-Jazeera in Jeruzalem sluiten. De Israëlische minister van Communicatie, Ayoub Kara, heeft dit zondag bekendgemaakt.

Bovendien werkt het land eraan om de accreditaties van de werkzame journalisten in te trekken en het in Qatar gevestigde televisienetwerk te bannen van de Israëlische zenders. 

Kara beschuldigt Al-Jazeera van steun aan terroristische organisaties. Daarom is de zender niet langer welkom in Israël. Volgens de minister steunen de nationale kabelzenders zijn voorstel om de Arabische en Engelstalige zenders uit de lucht te halen.

Om de kantoren van het netwerk te kunnen sluiten, is eerst nieuwe wetgeving nodig.

Het hoofdkantoor van Al-Jazeera heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Kara. Journalisten die in Israël voor de zender werken, zeggen dat ze de plannen van het ministerie niet hadden verwacht. In totaal heeft Al-Jazeera in Israël dertig medewerkers.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigde vorige maand de kantoren van Al-Jazeera in Jeruzalem te sluiten. Volgens Netanyahu moedigde de zender geweld aan op de Tempelberg, waar veel rellen uitbraken uit ontevredenheid over extra veiligheidsmaatregelen voor moslims.

Eerder eisten Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein ook al de sluiting van Al-Jazeera. De landen zijn met Qatar in een conflict verwikkeld en hebben een boycot ingesteld. Een van de eisen om dat op te heffen, is de sluiting van de televisiezender.