De Chinese minister van Buitenlandse Zaken heeft er zondag bij zijn Noord-Koreaanse ambtsgenoot op aangedrongen dat het regime in Pyongyang stopt met de provocaties. De ontmoeting vond plaats nadat de VN-Veiligheidsraad een dag eerder instemde met zwaardere sancties tegen Noord-Korea.

De VN-resolutie werd zaterdag unaniem aangenomen door de Veiligheidsraad en bestaat uit economische sancties: de export van Noord-Korea van steenkool, ijzererts, looderts en zeevruchten wordt beperkt en negen personen en vier organisaties worden toegevoegd aan de zwarte lijst van de VN. Daardoor worden banktegoeden in het buitenland bevroren; hooggeplaatste figuren krijgen een reisverbod.

Ook China, dat Noord-Korea lang heeft gesteund, stemde in met de zwaardere sancties. Aan die stemming gingen meerdere onderhandelingen vooraf. China drijft nog veel handel met Noord-Korea. Vooral het Witte Huis was ontevreden met dat bondgenootschap tussen de twee landen en voerde flink de druk op China op. De sancties die dit weekend zijn aangenomen, werden opgesteld door de Verenigde Staten.

Ondanks de strafmaatregelen was de sfeer gemoedelijk toen de ministers van Buitenlandse Zaken elkaar de hand schudden. De Noord-Koreaanse Ri Yong-ho bleef vrolijk en Wang Yi legde zijn hand op Ri's schouder, schrijft persbureau Reuters. 

Geen provocaties

De bespreking vond plaats achter gesloten deuren. Volgens de Chinese minister Wang zijn de opgelegde sancties een passend antwoord op de rakettesten van Noord-Korea, maar blijft het tevens van belang om met Noord-Korea in gesprek te blijven. Tijdens zijn ontmoeting met Ri heeft hij er naar eigen zeggen op aangedrongen dat Noord-Korea zich houdt aan de opgelegde beperkingen.

Tegelijkertijd riep Wang ook de VS en Zuid-Korea op om af te zien van provocaties, zoals militair machtsvertoon en gezamenlijke oefeningen.

Regionaal overleg

De bilaterale besprekingen tussen China en Noord-Korea werden gehouden in aanloop naar een regionale veiligheidsbijeenkomst op de Filipijnen. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) bespreken tien landen de veiligheid en eventuele spanningen in de regio. De ASEAN-vergadering begint zondag. 

Behalve het raketprogramma van Noord-Korea zorgt bijvoorbeeld ook de militarisering van de Zuid-Chinese Zee voor onrust. Op zaterdag, een dag voor de bijeenkomst, riep Vietnam andere landen op meer actie te ondernemen tegen Chinese activiteiten in de zee.