Vietnam heeft er zaterdag bij andere Zuidoost-Aziatische landen op aangedrongen meer actie te ondernemen tegen de militarisering van de Zuid-Chinese Zee.

Dat gebeurde voorafgaand aan de jaarlijkse ontmoeting van de ministers van Buitenlandse Zaken van de tien landen die lid zijn van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean). Zij ontmoeten elkaar vanaf zondag in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

De Zuid-Chinese Zee is al jarenlang een onderwerp van discussie voor de ASEAN-landen, waartoe Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand, Brunei, Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam behoren. De Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese Zee liggen erg gevoelig. Peking claimt een groot deel van de zee, tot ongenoegen van buurlanden.

Raketwerpers

Afgelopen mei plaatste het Chinese leger raketwerpers op meerdere kunstmatige eilanden die het land in de zee heeft aangelegd. De geavanceerde wapens zouden zijn bedoeld om Vietnamese belagers op afstand te houden.

Er werd na het overleg tussen de ministers zaterdag geen verklaring naar buiten gebracht. Volgens diplomaten is dat het bewijs van een gebrek aan consensus over het onderwerp. Met name Vietnam zou er nu dus bij de andere Asean-landen op aandringen de groeiende invloed van China in de wateren aan te pakken.