Frankrijk heeft 271 jihadisten uit Syrië en Irak zien terugkeren van in totaal zo'n 700 Fransen die naar het Midden-Oosten waren afgereisd om voor Islamitische Staat te vechten. 

Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb in een interview met Le Journal du Dimanche. Daarin geeft Collomb aan dat naar alle terugkeerde jihadstrijders onderzoek wordt gedaan door het Openbaar Ministerie.

Volgens Collomb zijn van de 271 teruggekeerde jihadi's er 54 minderjarig, van wie sommigen in detentie zitten. Hoeveel Franse jihadstrijders in Irak en Syrië zijn omgekomen, kon de minister niet zeggen.

Aanslagen

Frankrijk levert hulp aan de door de VS geleide coalitie tegen IS. Ook vecht het land in Mali tegen islamitische rebellen. Daar staat tegenover dat Frankrijk de laatste jaren veelvuldig is opgeschrikt door aanslagen. Daarbij zijn honderden doden gevallen.

Volgens Collomb is de dreiging van een aanslag nog altijd "zeer hoog." De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat 18.500 Fransen worden gevolgd omdat ze mogelijk geradicaliseerd zouden zijn. 

De Franse president Emmanuel Macron liet vorige maand weten dat er dit najaar een eind komt aan de in november 2015 uitgeroepen noodtoestand in het land.