Rechercheurs die werken voor bijzonder aanklager Robert Mueller hebben bij het Witte Huis informatie opgevraagd over Michael Flynn, de voormalig nationaal veiligheidsadviseur.

Ze hebben de afgelopen weken bovendien getuigen gehoord om erachter te komen of Flynn is betaald door de Turkse overheid tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016. Dat heeft The New York Times vernomen van mensen die betrokken zijn bij het onderzoek naar mogelijke inmenging van Rusland.

Het team van Mueller was onder meer geïnteresseerd in documenten over deals van Flynn met het in Nederland gevestigde bedrijf Inovo BV van de Turkse zakenman Ekim Alptekin. Deze zou de Flynn Intel Group 530.000 dollar hebben betaald voor een campagne om Fethullah Gülen in diskrediet te brengen.

De in de VS wonende geestelijke wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep in Turkije van vorig jaar. Mueller wil weten of Alptekin handelde in opdracht van de regering-Erdogan.

Volgens de krant wijst alles erop dat Mueller bezig is alle financiële transacties van Flynn tegen het licht te houden en verder te gaan dan de vraag of Flynn loog over zijn gesprekken en zakendeals met Russische officials.

Aftreden

Flynn was nog geen maand in dienst als nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis. In februari moest hij aftreden omdat hij had verzwegen dat hij met de Russische ambassadeur had gesproken over een verlichting van de sancties tegen Rusland, toen hij nog niet in functie was.

Hij is een van de belangrijkste getuigen in het onderzoek naar samenwerking tussen het Kremlin en Trumps campagneteam.

Aanklager Mueller heeft inmiddels een onderzoeksjury samengesteld. Eerder deze week werd bekend dat de kamer van inbeschuldigingstelling die Mueller heeft geformeerd, recentelijk al aan het werk gegaan. Het is een belangrijke aanwijzing dat het onderzoek is geïntensiveerd en in een volgende fase is beland.