Paul Kagame is vrijdag met een overweldigende meerderheid herkozen tot president van Rwanda. Volgens de voorzitter van de Rwandese kiesraad had Kagame na het tellen van 80 procent van de stembiljetten meer dan 98 procent van de stemmen.
 

De 59-jarige Kagama kan daarmee beginnen aan zijn derde ambstermijn. Ook bij de laatste twee verkiezingen waren de kandidaten van de oppositie kansloos en kreeg Kagame meer dan 90 procent van de stemmen.

De belangrijkste tegenkandidaat van Kagama, Diane Shima Rwigara, werd begin juli van de verkiezingen uitgesloten omdat ze niet voldoende handtekeningen kon overleggen. 

Populariteit

Kagame maakte met zijn RPF-militie in 1994 een einde aan de genocide in het Oost-Afrikaanse land. In een periode van enkele maanden werden rond de achthonderdduizend Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord. De voormalige rebellenleider dankt zijn populariteit volgens experts aan de stabiliteit en economische groei in het kleine land.

De president is niet onomstreden. Critici verwijten hem de oppositie, media en vrijheid van meningsuiting aan banden te hebben gelegd.

De inwoners van Rwanda maakten het voor Kagame in 2016 met een referendum mogelijk om langer aan de macht te blijven. De president hoeft daardoor niet meer terug te treden na zijn tweede termijn en kan in theorie tot 2034 aanblijven, mits hij verkiezingen blijft winnen.

De stembusgang lijkt rustig verlopen.