Italië is niet van plan een maritieme missie bij Libië af te blazen na dreigementen van de Libische generaal Khalifa Haftar, die aankondigde schepen voor de kust te zullen tegenhouden. 

De Italiaanse ambassadeur in het Noord-Afrikaanse land zei tegen de krant Corriere della Sera dat de operatie is afgestemd met de ''legitieme Libische autoriteiten''.

Ambassadeur Giuseppe Perrone verwees daarmee naar afspraken die Italië maakte met de internationaal erkende regering van premier Fayez al-Sarraj. De Libische leider had Rome om hulp gevraagd bij het bestrijden van mensensmokkel. Een Italiaanse patrouilleboot arriveerde woensdag in Libische wateren om ondersteuning te bieden.

Niet iedereen in Libië, waar geen sterke centrale regering meer is, bleek enthousiast over de samenwerking met Italië. Critici in het oosten van het Noord-Afrikaanse land, waar Haftar zijn machtsbasis heeft, vrezen dat de Italianen tienduizenden ''illegalen'' willen terugsturen.

De invloedrijke Haftar gaf zijn troepen opdracht schepen te stoppen die zonder zijn toestemming Libische wateren binnenvaren. Het is overigens onduidelijk of hij de middelen heeft om dat dreigement waar te maken.