Groot-Brittannië heeft een omstreden Keniaanse geestelijke uitgezet die ontvoerde kinderen aan volgelingen zou hebben gegeven. Hij wordt verdacht van mensensmokkel en ontvoering.

Dat schrijven Britse en Keniaanse media over de zelfbenoemde aartsbisschop Gilbert Deya.

Deya zou vrouwen die geen kinderen konden krijgen ervan hebben overtuigd dat ze door zijn gebeden toch zwanger waren geworden. De vrouwen reisden naar Kenia waar ze in dubieuze klinieken met trucs kregen aangepraat dat ze een ''wonderbaby'' hadden gebaard, terwijl het naar verluidt eigenlijk ging om zuigelingen die waren weggehaald bij hun echte ouders.

De kerk van Deya maakte reclame met slogans als ''stuur een donatie en verwacht een wonder''. Dat de geestelijke vermoedelijk een oplichter was, bleek onder meer toen zijn vrouw in Kenia tot een celstraf werd veroordeeld na het kidnappen van een kind.

De Britse politie arresteerde haar echtgenoot een jaar later. De geestelijke leverde tevergeefs een jarenlange juridische strijd om zijn uitlevering te voorkomen. De Keniaanse politie vermoedt dat hij achter de ontvoering van zeker vijf kinderen zit.