De Rwandese president Paul Kagame stevent vrijdag tijdens de presidentsverkiezingen af op zijn derde ambtstermijn. Net als bij de laatste twee verkiezingen lijken de kandidaten van de oppositie kansloos in de strijd om het presidentschap. 

De gedoodverfde winnaar is 59-jarige Kagame, die de laatste twee verkiezingen won met meer dan 90 procent van de stemmen. 

De belangrijkste tegenkandidaat van Kagama, Diane Shima Rwigara, werd begin juli van de verkiezingen uitgesloten omdat ze niet voldoende handtekeningen kon overleggen. De verwachting is dat de twee overgebleven kandidaten weinig stemmen ophalen. 

De stembusgang lijkt tot dusver rustig te verlopen. In de hoofdstad Kigali zijn weinig leden van de veiligheidstroepen te zien, meldt een verslaggever van het Duitse persbureau DPA. De Rwandese kiesraad verwacht later op de dag een voorlopige verkiezingsuitslag bekend te kunnen maken.

Populariteit

Kagame maakte met zijn RPF-militie in 1994 een einde aan de genocide in het Oost-Afrikaanse land. In een periode van enkele maanden werden rond de achthonderdduizend Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord. De voormalige rebellenleider dankt zijn populariteit volgens experts aan de stabiliteit en economische groei in het kleine land.

De president is niet onomstreden. Critici verwijten hem de oppositie, media en vrijheid van meningsuiting aan banden te hebben gelegd.

De inwoners van Rwanda maakten het voor Kagame in 2016 met een referendum mogelijk om langer aan de macht te blijven. De president hoeft daardoor niet meer terug te treden na zijn tweede termijn en kan in theorie tot 2034 aanblijven, mits hij verkiezingen blijft winnen.