Een 20-jarige Amerikaanse vrouw die haar toenmalige vriend aanspoorde zelfmoord te plegen is donderdag veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. Tegen haar was 20 jaar cel geëist.

De Amerikaanse werd vorige maand al schuldig bevonden aan doodslag.

De vrouw, destijds 17, moedigde haar vriend, met wie zij voornamelijk communiceerde via tekstberichten en die ze zelden in levenden lijve ontmoette, aan om zelfmoord te plegen.

De rechter legde de vrouw een celstraf van 2,5 jaar op, maar zei dat ze daarvan maar vijftien maanden hoefde uit te dienen. Ook kreeg de vrouw een proeftijd van vijf jaar opgelegd.

De rechter noemde de zaak, die internationale aandacht kreeg, "een tragedie voor twee gezinnen".

Psychische problemen

De advocaat van de vrouw had de rechter gevraagd om af te zien van een celstraf en zijn cliënte daarvoor in de plaats een proeftijd van vijf te geven in combinatie met geestelijke gezondheidszorg.

Volgens de advocaat worstelde de vrouw met psychische problemen in de periode dat zij haar vriend aanspoorde zichzelf van het leven te beroven. Hij stelde dat zijn cliënte spijt heeft van de gebeurtenissen en dat zij voor de rest van haar leven met de gevolgen hiervan moet leven.

Tekstbericht

De 18-jarige man uit de staat Massachusetts pleegde op 12 juli vorig jaar zelfmoord door de uitlaat van een generator aan te sluiten op zijn terreinwagen. Die ochtend stuurde de verdachte hem een testbericht waarin ze schreef: "Je moet het doen. Je bent klaar en voorbereid. Het enige wat je hoeft te doen is de generator aanzetten en dan zul je vrij en gelukkig zijn."

Uit de berichten blijkt dat de vrouw hem fel bleef aansporen toen hij zijn twijfels uitte. "Ik dacht dat je dit wilde doen. Dit is het juiste moment en je bent er klaar voor, doe het gewoon", schreef ze. De man stapte halverwege zijn zelfmoordpoging zelfs uit zijn voertuig, waarop de vrouw hem het bericht "Stap g--verdomme terug in de auto" stuurde.

Na de dood van haar vriend verzamelde de vrouw donaties voor goede doelen die zich bezig houden met geestelijke gezondheid en leidde ze een benefiet-softbalwedstrijd ter ere van zijn nagedachtenis.