De Venezolaanse procureur-generaal Luisa Ortega Díaz heeft een onderzoek aangekondigd naar de omstreden verkiezingen van afgelopen zondag. 

Dit melden Venezolaanse media donderdag. Aanleiding vormt de mededeling van een bedrijf dat al jaren verkiezingen in het land technisch ondersteunt, Smartmatic. De onderneming meldde dat het officiële opkomstcijfer (41,5 procent) ''zonder twijfel niet juist kan zijn'' en dat het lager moet liggen.

De 'hoge opkomst' was voor de impopulaire president Nicolás Maduro maandag een reden om zich als winnaar van deze stembusgang uit te roepen. Ortega Díaz heeft zich ontpopt als fel tegenstander van Maduro. Ze zei dat er zondag mogelijk ''een zeer ernstige verkiezingsfraude is gepleegd en dat waarschijnlijk nog geen 15 procent van de kiezers heeft gestemd''.

De kiesraad heeft de stelling van Smartmatic veroordeeld als onverantwoordelijk.

Grondwet

Tijdens het referendum kon het Venezolaanse volk uit 5.500 kandidaten 554 mensen kiezen die de grondwet gaan herschrijven. Die speciale raad gaat hier naar verwachting donderdag mee aan de slag.

De oppositie heeft het referendum vanaf het begin geboycot en heeft ook nu weer massademonstraties aangekondigd om te voorkomen dat de raad aan het werk kan gaan. Hun vrees is dat Maduro met de grondwetswijziging het parlement monddood zal maken en een dictatuur zal doorvoeren.