De cijfers van de opkomst van het referendum in Venezuela van afgelopen zondag, zijn door autoriteiten gemanipuleerd. Dat beweert Smartmatic, het bedrijf dat al sinds 2004 werkt aan het stemsysteem in het land.

"We weten zeker dat de cijfers van de opkomst van de recente verkiezingen voor een nationale raad waren gemanipuleerd", aldus Smartmatic CEO Antonio Mugica. 

"We schatten dat het verschil tussen de daadwerkelijke deelname aan de verkiezingen en het aantal dat door de autoriteiten is genoemd, neerkomt op minstens een miljoen." Hiermee is het opkomstcijfer dat de regering gaf hoger uit gevallen.

Volgens de officiële cijfers van de kiesraad was het opkomstpercentage zondag 41,5 procent (8,1 miljoen van de bijna 20 miljoen stemgerechtigde Venezolanen). De oppositie schatte eerder al dat maar zo'n 2,5 miljoen kiezers kwamen opdagen.

Controle

Volgens Mugica zou er een uitgebreide controle moeten plaatsvinden om de juiste opkomstcijfers te achterhalen. De CEO ging niet in op de vraag of de gemanipuleerde opkomstcijfers de uitslag van het referendum hebben beïnvloed.

Mugica heeft zijn bevindingen nog niet gedeeld met de Venezolaanse kiesraad. Hij verwacht niet dat zijn conclusies sympathiek ontvangen zullen worden. Autoriteiten hebben nog geen reactie gegeven op het nieuws over de gemanipuleerde opkomstcijfers.

Grondwet

De speciale raad zal de grondwet van het land herschrijven. De oppositie vreest dat het parlement met die nieuwe grondwet monddood wordt gemaakt en dat Maduro een dictatuur door wil voeren. Het referedum werd daarom al vanaf het begin door de oppositie geboycot.

Al maanden gaan Venezolanen de straat op om te protesteren tegen de toenemende ongelijkheid en de toenemende macht van Maduro. Tientallen mensen zijn hier al bij om het leven gekomen.