Het Braziliaanse lagerhuis heeft woensdag tegen de vervolging van president Michel Temer gestemd. Temer haalde genoeg stemmen binnen om te kunnen blijven zitten als president.

Om Temer 180 dagen lang geschorst te krijgen was een tweederde meerderheid nodig. Van de 490 parlementsleden stemden er 263 tegen vervolging, en 227 voor.

De president wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en van omkoping.

Hij zou steekpenningen hebben aangenomen van JBS SA., het grootste vleesverwerkingsbedrijf ter wereld, in ruil voor belastingvoordeel en het krijgen van leningen van door de overheid gerunde banken. Daarnaast zou hij zijn voormalig rechterhand Eduardo Cunha zwijggeld hebben betaald om te voorkomen dat die met justitie zou praten in ruil voor strafvermindering. 

Petrobas

Temer is een van de vele Braziliaanse politici die zijn verwikkeld in een groot corruptieschandaal waarin staatsoliebedrijf Petrobras de hoofdrol speelt. Het bedrijf zou bouwbedrijven teveel betalen voor opdrachten, waarna die bouwbedrijven het teveel betaalde bedrag moesten overmaken naar een geheim fonds. 

De topmannen van Petrobras, die door de regerende politici werden aangesteld, sluisden de miljoenen euro's uit het fonds vervolgens door naar diezelfde politici die ervoor gezorgd hadden dat zij het oliebedrijf mochten runnen. Tientallen Braziliaanse politici zijn in dit corruptieonderzoek verdacht, velen van hen zijn hier al voor veroordeeld.

Hoewel Temer genoeg stemmen heeft gehaald om te kunnen blijven zitten als president, is de verwachting dat er de komende weken nog meer aanklachten tegen hem gaan volgen.