De man die vrijdag bezoekers van een supermarkt in Hamburg aanviel met een groot keukenmes was in het bezit van een kleine vlag van Islamitische Staat. 

Dat meldt de Duitse krant Bild. Het vlaggetje van 10 bij 15 centimeter zou zijn gevonden aan de binnenkant van een kastdeur op de kamer van de vermoedelijke dader in een opvangcentrum voor vluchtelingen.

De 26-jarige Palestijnse verdachte, geboren in de Verenigde Arabische Emiraten, stak vorige week vrijdag in een supermarkt in Hamburg in het wilde weg om zich heen. Een vijftigjarige klant kwam daardoor om het leven, zeven anderen raakten gewond.

Islamist

De krant Tagesspiegel meldt zaterdagochtend op basis van veiligheidsfunctionarissen dat de verdachte bekendstond als islamist, maar niet als iemand die een terreurdaad in de zin zou hebben. Hij had het land eigenlijk moeten verlaten, maar kon niet worden uitgezet omdat hij geen papieren had, zei burgemeester Olaf Scholz van Hamburg.

Het tijdschrift Der Spiegel meldde dat de aanvaller in het verleden in Noorwegen asiel heeft aangevraagd, maar in 2015 naar Duitsland is gekomen. Er zijn wel aanwijzingen dat hij psychische problemen had.