Het Witte Huis heeft dinsdag bevestigd dat president Donald Trump heeft geholpen met het schrijven van een verklaring voor zijn zoon over de ontmoeting met een Russische advocate in juni 2016.

Tijdens de ontmoeting in de Trump Tower in New York zou Donald Trump jr. een gesprek hebben gehad met een Russische advocate die banden met het Kremlin zou hebben. Zij  bood de campagne van Trump informatie aan om de Democratische opponent Hillary Clinton te benadelen.

Volgens woordvoerder Sarah Sanders van het Witte Huis heeft Trump de verklaring van zijn zoon niet "gedicteerd", zoals The Washington Post maandag meldde. "Maar hij heeft geholpen en advies gegeven, zoals elke vader zou doen." Sanders beklemtoonde dat er "geen onjuistheden in de verklaring van Trump jr stonden".

Trump Jr. publiceerde op Twitter de correspondentie die voorafging aan het gesprek. Hieruit bleek dat hij van tevoren wist dat de Russische advocate belastende informatie over Clinton wilde delen. Toen bekend werd dat de ontmoeting had plaatsgevonden, werd in eerste instantie gezegd dat het voornamelijk over de adoptie van Russische kinderen ging.

Eerder stelde het Witte Huis nog dat president Trump niets te maken had met de verklaring van zijn zoon. The New York Times was het eerste medium dat melding maakte van het omstreden gesprek dat plaatsvond in de Trump Tower.

Kremlin

Diverse overheidscommissies onderzoeken op dit moment de connecties tussen het Kremlin en het campagneteam van Trump. In totaal achttien Amerikaanse overheidsinstanties hebben bevestigd dat de Russen in meer of mindere mate hebben geprobeerd de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Dit was mede de reden van een aantal sancties die de VS de afgelopen maanden aan Rusland hebben opgelegd.

President Trump zelf blijft alle berichten over vermeende connecties tussen zijn team en het Kremlin ontkennen. Amerikaanse media melden dinsdag dat 37 procent van de Amerikanen het beleid van Trump goedkeurt. Dit percentage is voor de president zijn sinds zijn aantreden nog niet zo laag geweest.