Anthony Scaramucci is tien dagen nadat hij het Witte Huis betrok als nieuwe communicatiedirecteur, alweer ontheven van zijn functie. De Amerikaanse president Donald Trump heeft Scaramucci op non-actief gezet. 

Dat melden meerdere bronnen, waaronder The New York Times

Scaramucci vertrekt volgens het Witte Huis om de nieuwe stafchef van president Trump, John Kelly met een "schone lei" te laten beginnen. Kelly verving onlangs Reince Priebus als stafchef en had maandag zijn eerste werkdag.

The New York Times meldt dat Trump het besluit nam op aandringen van Kelly. De voormalig minister van Binnenlandse Veiligheid wilde van de communicatiechef af omdat Scaramucci de neiging had rechtstreeks te rapporteren aan Trump en niet aan hem.

CNN: 'Scaramucci weg als communicatiechef Witte Huis'
51
CNN: 'Scaramucci weg als communicatiechef Witte Huis'

Verbale tirade

Het besluit van Trump om Scaramucci te ontheffen van zijn functie volgt enkele dagen nadat de communicatiechef een verbale tirade hield over zijn collega's. Daar ergerde de president zich aan, meldt een bron uit het Witte Huis. 

In een gesprek met een journalist van het blad The New Yorker noemde Scaramucci de toenmalig stafchef van president Trump, Priebus, "een paranoïde schizofreen". Hij zei dat Priebus zijn ontslag spoedig kan verwachten. Niet veel later ontsloeg Trump zijn stafchef. 

De harde woorden van Scaramucci over zijn collega's zijn bij Trump verkeerd gevallen. "Hij vindt de commentaren van Scaramucci ongepast, gezien de functie die hij bekleedt. Trump wil Kelly niet met een last opzadelen", aldus Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders.  

Witte Huis

Sanders zei eerder in reactie op de scheldkanonnade dat de regering-Trump te druk is met de gezondheidszorg en andere onderwerpen om zich met de kwestie bezig te houden.

"Hij gebruikte wat kleurrijke taal, die hij naar ik verwacht niet weer zal gebruiken." Ze voegde daaraan toe dat een eventuele verontschuldiging een privézaak voor de betrokkenen is.

Scaramucci

Scaramucci betrok op vrijdag 21 juli het Witte Huis om als nieuwe communicatiedirecteur aan de slag te gaan. Zijn entree zorgde voor veel ophef. Zo besloot Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer op te stappen omdat hij het niet eens was met de aanstelling van Scaramucci. 

Een dag na zijn entree in het Witte Huis verwijderde Scaramucci een reeks confronterende berichten van zijn Twitter-account. Die waren niet al te vriendelijk voor Trump ("rare vent") of diens beleidsplannen.

"Zienswijzen uit het verleden ontwikkelen zich", zei Scaramucci destijds en benadrukte dat hij nu de agenda van de Amerikaanse president dient "en dat is het enige wat telt".