Het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen jaren 150 jihadisten en andere criminelen de Britse nationaliteit ontnomen. Het gaat hierbij alleen om personen die een tweede paspoort hebben.

De overheid is bang dat de voormalig staatsburgers anders terug zouden komen naar hun thuisland, als Islamitische Staat (IS) ineenstort, schrijft The Sunday Times zondagmiddag.

Er zouden zeker 850 mensen naar Irak en Syrië zijn afgereisd om mee te vechten met de terreurgroep. Daarvan is de helft weer teruggekeerd en zijn ongeveer 130 personen omgekomen.

Britse veiligheidsdiensten schatten het aantal jihadgangers en -bruiden dat mogelijk terugkeert op driehonderd. Om te voorkomen dat ze op Britse bodem een gevaar vormen is bij een deel hen de Britse nationaliteit ontnomen.

Het gaat alleen om jihadisten en criminelen die ook nog een andere nationaliteit hebben. Volgens het internationaal recht is het namelijk verboden om mensen statenloos te maken.

Nederland

Ook Nederland heeft de bevoegdheid om de Nederlandse nationaliteit van jihadgangers met een tweede paspoort af te pakken. De Eerste Kamer heeft in februari met het plan ingestemd, nadat de Tweede Kamer vorig jaar al akkoord was gegaan. Net als bij de Britten moet deze wet voorkomen dat jihadisten bij terugkeer een gevaar vormen.

IS verliest steeds meer macht in Irak en Syrië. Recent hebben Iraakse troepen Mosul heroverd, de strijd om het Syrische Raqqa is nog gaande.

Irak viert bevrijding Mosul met militaire parade in Bagdad
62
Irak viert bevrijding Mosul met militaire parade in Bagdad