De man die vrijdag in een supermarkt in de Duitse stad Hamburg met een groot keukenmes meerdere mensen aanviel, was een bekende van de autoriteiten. Er waren signalen van radicalisering.

De Duitse autoriteiten zagen in de man echter geen acuut gevaar. Hij stond niet te boek als jihadist. De dader met islamitische achtergrond had wel psychische problemen. 

Volgens de politie zijn er geen signalen dat de man banden had met een terreurgroep of dat er medeplichtigen zijn. Wel wordt verder onderzoek gedaan.

Volgens de aanklager had de man het twintig centimeter lange mes niet meegenomen, maar pakte hij dit uit een schap van de supermarkt. De man was een bekende van de politie. Hij was in april al eens opgepakt vanwege winkeldiefstal.

Bij de aanval in de wijk Barmbek kwam een 50-jarige klant om het leven. Zeven anderen raakten gewond, van wie enkelen ernstig. Een van hen liep verwondingen op toen hij hielp bij het overmeesteren van de verdachte na een achtervolging. Alle gewonden zijn buiten levensgevaar.

Uitzetting

De man is geboren in de Verenigde Arabische Emiraten, maar was Palestijns. Hij kwam in 2015 naar Duitsland en diende daar een asielverzoek in. Zijn verzoek was afgewezen en de man had toegezegd mee te werken aan een vertrek uit Duitsland. De man kon nog niet uitgezet worden vanwege gebrek aan de juiste papieren. 

''Het maakt me boos dat de man naar Duitsland kwam voor bescherming en vervolgens zijn haat op ons richtte," stelt de Hamburgse burgemeester Olaf Scholz op Facebook. ''Het is weer eens een signaal dat deze wettelijke obstructies bij uitzettingen weggenomen moeten worden."

Agenten hebben zaterdag een asielzoekerscentrum in de wijk Langenhorn doorzocht. Daar heeft de man mogelijk verbleven. De politie kon zaterdagochtend nog niets zeggen over de resultaten van de doorzoeking.

De autoriteiten roepen de Duitsers op om niet bang te worden na de aanval en zich ook niet door haat te laten leiden.

Omstanders gooien stoelen naar vermoedelijke dader aanval Hamburg
46
Omstanders gooien stoelen naar vermoedelijke dader aanval Hamburg