Het Europese Hof van Justitie heeft Polen vrijdag bevolen de grootschalige houtkap in het beschermde oerbos Bialowieza onmiddellijk te staken. Het is een van de vele kwesties die de nationalistische en eurosceptische regering in Warschau recentelijk in conflict met de EU hebben gebracht.

Het bos wordt door VN-organisatie UNESCO gerekend tot het werelderfgoed. De Europese Commissie besloot eerder dit jaar Polen voor het Hof te dagen, nadat de Poolse regering de hoeveelheid hout die in het gebied gekapt mocht worden verdriedubbelde. 

Het gaat om een tussentijdse uitspraak van het Hof: naar verwachting zal het nog jaren duren voordat de zaak is afgerond. Tot die tijd moet worden voorkomen dat er "ernstige en onomkeerbare schade" wordt toegebracht aan het bos, aldus het Hof.

Bialowieza, dat op de grens tussen Polen en Wit-Rusland ligt, is een van de laatste oerbossen van Europa. Het herbergt de grootste kudde van Europese bizons en een verzameling unieke vogel- en insectensoorten.

Stemmen

Volgens de regerende Recht en Rechtvaardigheidspartij (PiS) is de houtkap in Bialowieza noodzakelijk om het bos te beschermen tegen een keverplaag. Milieuminister Jan Szyszko zei vrijdag dat er dit jaar meer dan een miljoen bomen moeten worden gekapt vanwege de kevers.

Milieu-activisten voeren echter aan dat het grootste deel van de bomen dat tot nu toe is gekapt niet door die plaag was aangetast. Ze beschuldigen Szyszko ervan erop uit te zijn de houtkap te gebruiken om de economie in het gebied - een van de armste van Polen - een impuls te geven. Dat zal stemmen opleveren voor de PiS, aldus de critici.

Brussel

De ultraconservatieve Poolse regering is in de afgelopen maanden herhaaldelijk in botsing gekomen met de EU. Onder meer een poging om de regering verantwoordelijk te maken voor de benoeming van rechters van het Poolse Hooggerechtshof kwam het land op stevige kritiek uit Brussel te staan.