De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag dat Rusland gedwongen is vergeldingsmaatregelen te nemen als Washington doorgaat met wat hij ''illegale nieuwe sancties'' tegen Moskou noemde. 

Hij noemde het Amerikaanse gedrag jegens zijn land ''lomp en onredelijk''.

Poetin, op bezoek in Finland, gaf commentaar op de stemming in het Huis van Afgevaardigden dinsdag om nieuwe sancties aan Moskou op te leggen wegens de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De sancties hebben nog wel goedkeuring nodig van de Senaat.

De Russische president heeft herhaaldelijk Amerikaanse beschuldigingen van inmenging in de presidentsverkiezingen tegengesproken. Hij zei dat Moskou pas zal beslissen over vergeldingsmaatregelen als de definitieve tekst van de voorgestelde sanctiewet bekend is.

'Vergelding'

''Zoals u weet, oefenen we terughoudendheid en geduld uit, maar op een gegeven moment zullen we met een vergelding moeten komen. Het is onmogelijk om deze lompheid naar ons land eindeloos te verdragen'', zei Poetin op een persconferentie.

Hij noemde de voorgestelde Amerikaanse sancties ''extreem cynisch'' en een poging van Washington zijn eigen geopolitieke belangen te beschermen ten koste van zijn bondgenoten in Europa.

''Het is erg verdrietig dat de Amerikaans-Russische relaties worden opgeofferd om interne beleidsvraagstukken in de Verenigde Staten op te lossen", voegde Poetin eraan toe. ''Dat is jammer omdat we kunnen samenwerken om de meest acute problemen op te lossen waarover Rusland en de Verenigde Staten zich zorgen maken.''