Op de eerste dag van de landelijke staking in Venezuela zijn drie mensen omgekomen, meldt de justitie in dat land donderdag. 

Het protest tegen president Nicolás Maduro wordt geleid door de oppositie die de bevolking heeft opgeroepen woensdag en donderdag het werk neer te leggen.

Twee mannen van 23 en dertig jaar oud zijn in de westelijke provincie Mérida om het leven gekomen. Een zestienjarige jongen is in de sloppenwijken van Caracas tijdens een aanvaring tussen veiligheidsdiensten en gemaskerde demonstranten omgekomen.

Maduro wil een ''grondwetgevende vergadering'' vormen. De oppositie ziet dat als een manier om het parlement uit te schakelen en een dictatuur te vestigen. De protesten zijn al sinds april gaande. Daarbij zijn sindsdien in totaal op z'n minst 106 doden gevallen.

Staking

De 48-uursstaking op woensdag en donderdag is een initiatief van de oppositie in Venezuela, die het vormen van een grondwetgevende vergadering als een truc van Maduro ziet om het parlement op te heffen en een dictatuur te vestigen.

Volgens waarnemers gaven minder mensen gehoor aan de oproep van de oppositie dan vorige week, toen miljoenen mensen deelnamen aan een 24-uursstaking. Toen kwamen bij hevige confrontaties vijf personen om het leven. Sinds eind maart zijn al meer dan honderd mensen om het leven gekomen tijdens protesten. 

Voor vrijdag is een massale protestmars aangekondigd.

Waarom er al maanden rellen zijn in Venezuela
61
Waarom er al maanden rellen zijn in Venezuela

Amerikaanse sancties

De Amerikaanse regering maakte woensdag bekend sancties te hebben getroffen tegen dertien hooggeplaatste Venezolaanse functionarissen uit regeringskringen, het leger en van de staatsoliemaatschappij PDVSA. De Amerikanen willen de socialistische regering van Venezuela op die manier dwingen om plannen voor een nieuw parlement te schrappen.