De Amerikaanse regering zal onder geen beding transgenders toelaten op welke post dan ook in de strijdkrachten. Dat heeft president Donald Trump woensdag aangekondigd in een bericht op Twitter.

"Ons militaire apparaat moet gericht zijn op beslissende en overweldigende overwinningen en kan niet worden geremd door de enorme medische kosten en de ontwrichting die transgenders in het leger met zich mee zouden brengen", schreef Trump.

Er zouden momenteel ruim 250 medewerkers van de Amerikaanse strijdkrachten in het proces van een geslachtsverandering zitten.

Militaire beslissing

Een woordvoerder van het Witte Huis lichtte woensdagavond toe dat het gaat om een militaire beslissing, die door de president werd genomen in samenspraak met zijn nationaal veiligheidsteam.

Het Witte Huis gaat met het Pentagon uitwerken hoe dit beleidsplan conform de wettelijke richtlijnen zal worden uitgevoerd.

''Ik kan me voorstellen dat het ministerie van Defensie daarbij de leiding neemt'', zei woordvoerder Sarah Sanders . De verantwoordelijk minister James Mattis werd meteen op de hoogte gebracht van Trumps besluit. Of dat op korte termijn gevolgen zal hebben voor bijvoorbeeld de militaire troepen die zijn uitgezonden naar Afghanistan kon Sanders niet zeggen.

Obama

Een jaar geleden hief de regering van oud-president Barack Obama het verbod op openlijk transgenders in de krijgsmacht op. "Amerikanen die willen dienen en voldoen aan onze eisen, moeten de kans krijgen om te strijden voor die kans", zei de toenmalige minister van Defensie Ash Carter.

Het was echter nog niet mogelijk voor transgenders om zich aan te melden als militair. Dat zou naar verwachting dit jaar mogelijk worden. Vorige maand stelde minister van Defensie Jim Mattis dit met een half jaar uit, wat voorstanders van transgenders in het leger al argwanend maakte.

Uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek van het onafhankelijke RAND Corporation bleek dat 2.450 van de 1,2 miljoen actieve militaire medewerkers transgender zijn.