Op diverse plekken in het zuiden van Frankrijk zijn maandagmiddag bosbranden uitgebroken. In totaal is al meer dan 2.000 hectare bos verwoest.

In de Luberon, een Frans bergmassief ten noorden van Marseille, ging tot nu toe 790 hectare verloren.

In de buurt van Nice moesten bewoners worden geëvacueerd. Het dorpje Bastidonne in de regio Vaucluse werd het zwaarst getroffen, hier ging 600 hectare bos in vlammen op. Andere, kleinere branden braken uit dichter bij Marseille en in de buurt van de rivier de Var.

Ook op het eiland Corsica woedt een grote brand. Hier verwoestte het vuur volgens Franse media naar schatting al 1.500 hectare bos. Onder meer de omgeving van de stad Carros is getroffen.

Verwoestende bosbranden aan de Franse Côte d’Azur
45
Verwoestende bosbranden aan de Franse Côte d’Azur

Mistralwind

Het vuur kon zich maandagmiddag eenvoudig verspreiden door een sterke Mistralwind. Het grootste vuur woedt in de buurt van de Luberon, waar meer dan zeshonderd brandweerlieden zijn ingezet. Ook zijn er blushelikopters ingezet.

Een deel van de snelweg A51 is afgesloten en dat geldt ook voor de spoorlijn tussen Briançon en Marseille. Volgens de ANWB gaat het om de A51 tussen Pertuis en Manosque en om de A51 tussen Manosque en Saint-Paul-lès-Durnace.

De branden zijn waarschijnlijk ontstaan door een combinatie van warmte en harde wind. Volgens de autoriteiten zijn de haarden nog niet onder controle, maar is het vooruitzicht positief door de weersomstandigheden.