De brandweer in Portugal bestrijdt sinds zondag nieuwe bosbranden. Een maand geleden kwamen in het land 64 mensen om het leven als gevolg van verwoestende branden.

Tweeduizend brandweerlieden zijn ingezet om zeventien grote brandhaarden te blussen, zo meldt de Portugese krant Observador

Zwaar getroffen zijn de regio's Castelo Branco en Coimbra, waar eucalyptusbossen in brand staan. In de regio Santarém zijn bewoners van drie dorpen uit voorzorg geëvacueerd.

Vorige week heeft het parlement in Lissabon besloten de teelt van de licht ontvlambare eucalyptusbomen in de toekomst te verminderen. De centrale overheid reageert daarmee op de grote bosbranden van juni.

De meeste van de 64 dodelijke slachtoffers kwamen toen om in hun auto toen ze probeerden het vuur te ontvluchten. Milieuactivisten pleitten al langer voor herinrichting van de bossen in het vooral in de zomer erg warme en droge land.

De eucalyptusboom is in Portugal een belangrijk bestanddeel van de pulp- en papierindustrie. De olierijke bladeren vatten echter makkelijk vlam.