Jared Kushner, de schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, beweert dat hij vorig jaar niet heeft samengewerkt met Rusland in aanloop naar de presidentsverkiezingen.

"Ik heb niet samengespannen met een buitenlandse regering", aldus Kushner in een maandag gepubliceerde schriftelijke verklaring. Hij verschijnt later op de dag voor de Senaatscommissie die onderzoek doet naar de vermeende inmenging van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2016.

Hij stelt ook geen contact te hebben gezocht met het Kremlin. "Ik ben ook niet afhankelijk geweest van Russische investeringen wat mijn zaken in de private sector betreft", staat in de verklaring. Bij zijn weten hebben andere campagnemedewerkers ook niet samengewerkt met Russen.

Kushner stelt wel dat hij met vier Russische vertegenwoordigers contact heeft gehad tijdens de verkiezingscampagne en de overgangsperiode na de verkiezing van Trump.

Communicatiekanaal

De 36-jarige Kushner is de man van Ivanka Trump en speelde tijdens de campagne van Trump een prominente rol op het gebied van online media. Dinsdag verschijnt hij voor een commisie van het Huis van Afgevaardigden.

Hij wordt gehoord in het kader van het grote Ruslandonderzoek. Kushner wordt er onder meer van verdacht contact te hebben gehad met de Russische ambassadeur in Washington voor de aanleg van een geheim communicatiekanaal met de Russen. De hoorzitting zal achter gesloten deuren plaatsvinden.

Al lange tijd klinken er beschuldigingen dat de Trump-campagne heeft samengewerkt met Rusland. Moskou ontkent de aantijgingen, net als president Trump.

Trump Jr.

Donald Trump Jr. en Trumps voormalig campagneleider Paul Manafort moeten woensdag 26 juli verschijnen voor de Senaatscommissie.

Trump Jr. gaf vorige week e-mails vrij waaruit bleek dat hij in juni 2016 graag wilde spreken met een Russische advocate die mogelijk over informatie beschikte die schadelijk was voor Hillary Clinton, de Democratische tegenstander van zijn vader.

Namens de campagne van Trump waren ook Kushner en Manafort aanwezig bij het gesprek met de betreffende advocate Natalia Veselnitskaja en de Russisch-Amerikaanse lobbyist Rinat Akhmetshin. Kushner beschreef de ontmoeting als "tijdsverspilling". Leden van de Senaatscommissie vertelden graag meer over dit gesprek te weten te komen.