De Turkse president Erdogan is zondag begonnen aan een tweedaagse reis langs enkele Arabische landen die met elkaar overhoop liggen in de hoop vrede te stichten.

Erdogan arriveerde zondagmiddag in Saudi-Arabië waar hij koning Salman ontmoette.

Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië maakten 5 juni bekend de diplomatieke banden met Qatar te verbreken. Het land zou zich schuldig maken aan het ondersteunen van terroristische groeperingen. Doha ontkent dat.

Eisen

Vier van de landen die de banden verbraken hebben het Golfstaatje eerder dertien eisen gesteld waaraan het moest voldoen om de crisis in de kiem te smoren.

Onder andere televisiestation Al Jazeera zou moeten worden gesloten, de banden met Iran moesten verminderd worden en een Turkse militaire basis in Qatar zou moeten sluiten.

Qatar noemde de eisen "niet redelijk en niet uitvoerbaar", daarmee waren ze van de baan. Er is gedreigd met nieuwe politieke, economische en juridische maatregelen, maar die zijn nog niet aangekondigd.

Dialoog

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Koeweit hebben er bij de Arabische landen die de boycot tegen Qatar aanvoeren op aangedrongen om zo snel mogelijk in dialoog te gaan met Qatar.

Turkije is een bondgenoot van Qatar en heeft er inmiddels ook troepen heen gestuurd. Erdogan gaat ook nog naar Koeweit en Qatar zelf.

Drie redenen waarom vier Arabische landen Qatar boycotten
1
Drie redenen waarom vier Arabische landen Qatar boycotten