Op een parkeerterrein naast een supermarkt in de Texaanse plaats San Antonio is zondag een grote truck met oplegger aangetroffen met tientallen illegalen. Acht bleken overleden.

Volgens de autoriteiten zijn ze het slachtoffer van ''meedogenloze mensensmokkelaars die het niet uitmaakt hoe hun passagiers eraan toe zijn''.

Een dertigtal andere migranten werd levend uit de bloedhete laadruimte gehaald en met onder meer helikopters naar ziekenhuizen gebracht. De meesten zijn er door uitdroging en uitputting ernstig aan toe.

''Deze mensen zijn hulpeloos in de handen van hun transporteurs. Stel je hun lijdensweg voor, opgesloten zitten in een verstikkende trailer bij een temperatuur van boven de 40 graden'', aldus officier van justitie Richard Durbin.

De politie opende de vrachtwagen nadat een medewerker van de supermarkt, bij wie iemand om water was komen vragen, het niet vertrouwde en alarm had geslagen. De chauffeur van de truck is gearresteerd.

Politiechef William McManus sprak van een verschrikkelijke tragedie. ''Op beelden van videocamera's is te zien dat een aantal auto's is komen aanrijden om mensen uit de trailer op te halen.''

Volgens McManus waren de meeste illegalen twintiger en dertigers, maar er waren ook enkele minderjarigen. Waar de truck vandaan kwam is nog onduidelijk.

San Antonio, waar de temperatuur in de buitenlucht zaterdag opliep tot 38 graden Celsius, ligt ongeveer 240 kilometer van de Mexicaanse grens.