Het personeel van het Britse ziekenhuis waar de doodzieke baby Charlie Gard wordt behandeld, heeft de afgelopen periode verschillende doodsbedreigingen en -verwensingen ontvangen. 

Directrice Mary MacLeod van het Great Ormond Street Hospital in Londen laat zaterdag weten dat het zelfs in het ziekenhuis tot incidenten is gekomen. In een verklaring zegt ze dat artsen en verpleegsters online en op straat duizenden beledigende opmerkingen hebben ontvangen.

Het ziekenhuis schakelde de politie in nadat ook andere families die het ziekenhuis bezochten werden lastiggevallen. Daarnaast spreekt MacLeod van "onaanvaardbaar gedrag" binnen de muren van het ziekenhuis.

Charlie

De elf maanden oude Charlie kan door een zeldzame genetische afwijking niets zelfstandig en heeft vermoedelijk pijn. Mensen met deze ziekte hebben een levensverwachting van enkele maanden.

Zijn ouders zijn in een juridische strijd verwikkeld met het ziekenhuis. Ze willen met hun zoon naar de Verenigde Staten voor een experimentele behandeling, maar volgens de artsen heeft dat geen zin en daar stemt de rechter mee in.

MacLeod snapt dat de emoties rond deze zaak hoog kunnen oplopen, maar vindt dat er geen excuses zijn voor wat er heeft plaatsgevonden.

Uitspraak

Maandag bepaalt een rechter in hoger beroep of nieuwe expertise het opschorten rechtvaardigt van het eerdere oordeel dat het medisch gezien zinloos is Charlie in leven te houden. De artsen die de baby tot dusver hebben behandeld, geloven niet dat hij kan worden geholpen doordat hij al onherstelbare hersenschade heeft opgelopen.

Volgens een Amerikaanse arts is er tot 10 procent kans dat de behandeling effect heeft. De ouders van Charlie zamelden meer dan een miljoen euro in om behandeling in de VS mogelijk te maken.