Drie Palestijnen zijn vrijdag in Oost-Jeruzalem omgekomen. In het gebied zijn demonstraties tegen nieuwe veiligheidsregels opgelegd door Israël. De spanningen zijn daardoor hoogopgelopen. Eerder werd bekend dat mannen onder de vijftig jaar niet meer welkom zijn om het vrijdaggebed bij te wonen in de Oude Stad.

In het stadsdeel liggen onder andere de Tempelberg met de Klaagmuur en de al-Aqsa-moskee.

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid gaat het om twee jongens van 17 en 18 jaar en een persoon waarvan de leeftijd ombekend is. Twee van de drie slachtoffers zouden door een geweerschot om het leven zijn gekomen. Over een vermoedelijke dader is niets bekend.

In een verklaring voor de maatregel wees het leger op informatie over de dreiging van geweld van ''extremistische elementen''. Vrouwen jonger dan vijftig zijn wel welkom.

Al-Aqsa-moskee

Een woordvoerder van de Israëlische regering zegt tegen NU.nl dat de maatregel alleen van toepassing is voor mensen die het vrijdaggebed in de al-Aqsa-moskee willen bijwonen. Het is niet toegespitst op mensen met een bepaalde religie, maar "het is duidelijk dat alleen moslims bidden in de moskee, dus in de praktijk geldt het voor hen".

Vorige week vrijdag brachten drie Palestijnen bij een van de ingangen van de Tempelberg twee Israëliërs om het leven. De drie werden daarna doodgeschoten.

Extra maatregelen

In het gebied zijn sinds de aanslag strenge veiligheidscontroles met onder andere metaaldetectoren. De maatregelen zijn vrijdag nog eens extra opgevoerd.

Sinds de aanslag zijn al tientallen gewonden gevallen bij confrontaties tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Ook donderdagavond waren er weer rellen waardoor zeker twintig Palestijnen gewond raakten.