De Nederlander Harm Fitié (45) is in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar en zes maanden cel voor zijn betrokkenheid bij de dood van zijn buurman. Dat is veel minder dan de twaalf jaar waartoe de rechtbank in Peking hem eerder veroordeelde.

Fitié, die werkte als levensmiddelentechnoloog in Peking, zou zijn buurman van het dak hebben geduwd. Fitié houdt vol dat Lu Zhicheng dronken was, en is gevallen. Getuigen waren er niet.

Zijn advocaat noemt het vonnis ''een eerlijkere straf". Dat Fitié zijn buurman opzettelijk verwond zou hebben, is immers niet bewezen. Dat werd eerder door de lagere rechtbank genegeerd.

De hogere rechtbank verandert dood door schuld nu in dood door nalatigheid. Dat betekent ook dat Fitié, na zijn vrijlating op 6 november 2019, niet gedeporteerd wordt. Fitié en zijn vriendin Diane Vandesmet lieten eerder weten dat ze ondanks alles in China willen blijven.

'Gemengde gevoelens'

Na de uitspraak mocht zijn vader Fitié kort spreken in een aparte ruimte. Het was het eerste contact sinds Fitiés arrestatie, in mei 2015. Vandesmet, die niet bij de ontmoeting mocht zijn, laat weten ''gemengde gevoelens" te hebben over de straf. Hoewel Fitié niet vrijkomt, is ze blij dat de straf lager uitvalt. ''Ik hoop dat hij bij goed gedrag eerder vrij kan komen."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat de zaak volgen door een vertrouwensadvocaat. Dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, wanneer de Nederlandse regering geen vertrouwen heeft in een eerlijke rechtsgang.

Zeldzaam

Volgens zijn advocaat Wang Fu was er veel mis met het proces. De Nederlander werd na zijn arrestatie vele malen verhoord, zonder juridische bijstand. Ook is er geen forensisch onderzoek gepleegd, veranderde Lu's zoon later zijn verklaring en kreeg zijn advocaat geen inzage in het medische dossier. Wang Fu hoopt dat de Nederlandse regering druk blijft uitoefenen op China.

Het is in China zeldzaam dat een vonnis in hoger beroep afwijkt van een eerdere uitspraak. Mogelijk heeft de schadevergoeding van 68.000 euro die de familie van Fitié betaalde aan de familie van Lu Zhicheng daar iets mee te maken.