Aan de zuidwestkust van Turkije is aan het begin van de nacht van donderdag op vrijdag een zware aardbeving met een magnitude van 6.7 gemeten. Op het nabijgelegen Griekse eiland Kos zijn daardoor zeker twee doden gevallen.

Het epicentrum van de beving lag 10 kilometer van de kust van de toeristische badplaats Bodrum. De twee doden vielen in een bar in de stad Kos waar het dak instortte. Volgens lokale autoriteiten gaat het om een Turkse en een Zweedse toerist. In de stad was veel uitgaanspubliek op de been.

Lokale autoriteiten maken daarnaast melding van zeker 120 gewonden. Volgens Griekse media raakte minstens één toerist gewond toen zij in paniek van het balkon van haar appartement op de eerste verdieping sprong. De Griekse brandweer zegt dat ze drie zwaargewonden gered hebben uit een ingestort gebouw. 

Buitenlandse Zaken laat weten geen indicatie te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Schade

Uit Bodrum komen ook veel berichten van schade. Vooralsnog lijkt het mee te vallen, stelt de burgemeester van de Turkse badplaats. Enkele mensen raakten lichtgewond en de schade aan gebouwen is te overzien. 

De United States Geological Survey meldt dat de beving om 1.31 uur (lokale tijd, 0.31 uur Nederlandse tijd) plaatsvond. Het Europese aardbevingscentrum EMSC meldt dat de aardbeving een kleine tsunami heeft veroorzaakt.  

Overstromingen en schade in Kos en Bodrum na aardbeving
58
Overstromingen en schade in Kos en Bodrum na aardbeving

Overstromingen

Door de vloedgolf als gevolg van de beving liepen gebouwen en straten in Bodrum onder water. Ook viel op veel plekken de stroom uit. 

De aardbeving was met 10 kilometer onder zeebodem zeer ondiep. Volgens verschillende berichten was de beving in de wijde omtrek van Bodrum te voelen tot diep in Griekenland. Het EMSC stelt dat meer dan 7 miljoen mensen de beving hebben kunnen voelen.

Nederlanders

Bodrum en Kos zijn toeristische trekpleisters en populair onder Nederlanders. Veel hotelgasten zouden wakker zijn geworden door het hevige schudden en verschillende gasten staan op straat in afwachting van de berichten.

Ook vanuit het verder gelegen Griekse eiland Rhodos komen berichten van geschrokken Nederlandse toeristen.

Of er Nederlandse slachtoffers zijn, kon het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagochtend nog niet zeggen. Het ministerie zegt in contact te zijn met de lokale autoriteiten om dat uit te zoeken. Wie familie of vrienden heeft die nu op Kos verblijven en geen contact met hen kan krijgen, kan zich melden bij Buitenlandse Zaken in Den Haag. 

TUI

De Nederlandse reisorganisatie TUI laat weten op dit moment ruim 2700 vakantiegangers op Kos te hebben zitten. "Onze reisleiders gaan langs de hotels om te kijken hoe het met de gasten is en in welke staat de hotels zich bevinden", aldus een woordvoerder.

Volgens de woordvoerder is de luchthaven op Kos nog tot zeker 14.00 uur gesloten. "Voor zaterdag staan vanuit Nederland twee vluchten met vakantiegangers gepland. Of zij ook daadwerkelijk naar het eiland kunnen vertrekken, wordt uitgezocht."

Een vlucht van Transavia naar Kos vertrekt vrijdagochtend later dan voorzien vanaf Schiphol. Vlucht HV 5041 zou volgens schema om 5.45 vertrekken, maar de vlucht staat nu voor 9.30 uur gepland. Het toestel zit met 186 passagiers nagenoeg vol, aldus een woordvoerder van Transavia.

Naschokken

Even na de beving zijn er naschokken geweest in het kustgebied van Turkije. Het EMSC heeft zeker vijf naschokken gedetecteerd. Ooggetuigen melden aan NU.nl dat er ook rond 7.30 uur op vrijdagochtend verschillende naschokken te voelen waren.

In het gebied bij Turkije en Griekenland komen vaker aardbevingen voor. Turkije ligt tussen de Arabische plaat en de Euraziatische plaat. Het schuiven van deze tectonische platen kan bevingen veroorzaken. 

Bij aardbevingen in 1999 kwamen in Turkije zo'n 20.000 en in Griekenland meer dan 140 mensen om het leven.