Een unieke zak die bij de eerste succesvolle maanlanding is gebruikt, is donderdag op een veiling in New York voor 1,8 miljoen dollar (ruim 1,5 miljoen euro) verkocht.

Eerder werd geschat dat het kleine voorwerp tussen de 2 en 4 miljoen dollar (omgerekend tussen de 1,8 en 3,6 miljoen euro) zou opleveren. De identiteit van de koper is niet bekendgemaakt.

Het was nooit de bedoeling dat de zak in particuliere handen zou vallen. Door een fout van ruimtevaartorganisatie NASA werd het naar eigen zeggen 'uniek voorwerp' en 'nationaal erfgoed' per ongeluk verkocht. De Amerikaanse Nancy Carlson uit Illinois wist het voor 995 dollar (890 euro) in haar bezit te krijgen. 

De verkoop werd pas ontdekt toen Carlson de zak naar NASA stuurde om bevestiging van de echtheid ervan te krijgen. NASA spande vervolgens een rechtszaak aan om de zak terug te krijgen, maar de rechter bepaalde dat de nieuwe eigenaar het object mocht houden.

Astronaut Neil Armstrong gebruikte de zak tijdens de historische Apollo 11-missie in 1969 om er stenen en stof van de maan in te doen. Armstrong en zijn collega Buzz Aldrin brachten voor onderzoek enkele uren door op het maanoppervlak. Ze keerden met meer dan twintig kilo aan materiaal terug naar de aarde.