De Turkse ambassadeur in Berlijn is woensdag op het matje geroepen en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel onderbreekt vanwege de spanningen met Ankara zijn vakantie. 

De ambassadeur is te verstaan gegeven dat de recente arrestatie van een Duitse mensenrechtenactivist niet acceptabel is.

De ambassadeur heeft volgens Duitse media beloofd de eis tot vrijlating van de activist en enkele medestanders aan Ankara over te brengen. De Duitser Peter Steudtner en negen andere mensenrechtenactivisten zijn woensdag 5 juli in Istanbul opgepakt.

Ze worden beschuldigd van ''steun aan een gewapende terroristische organisatie''. Vier van de activisten zijn vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak. De anderen zitten vast.

Beschuldigingen

''Beschuldigingen van banden met terreurorganisaties zijn er duidelijk met de haren bij gesleept'', zei de woordvoerder van Gabriel. De minister wordt donderdag terug verwacht. Hij heeft de afgelopen dagen voortdurend contact gehad met bondskanselier Angela Merkel over de diplomatieke crisis met Turkije.

Verscheidene andere Duitse politici zijn de opstelling van de regering-Erdogan zo langzamerhand ook meer dan zat. SPD-leider Martin Schulz vindt de tijd van afwachten voorbij en overweegt een verscherpt reisadvies voor Turkije. Het is volgens hem zinloos nog te onderhandelen over uitbreiding van de douane-unie of Turkije bepaalde Europese financiële hulp te geven.

Ook Alexander Graf Lambsdorff (FDP), vicevoorzitter van het Europees parlement, acht het moment gekomen het toenaderingsproces van Turkije tot de EU te beëindigen.