Tijdens nachtelijke schermutselingen met de politie zijn bij de Tempelberg in Jeruzalem zo'n vijftig Palestijnen gewond geraakt. Vijftien van hen werden geraakt door rubberkogels, zei het Rode Kruis dinsdag.

Achtergrond van de onrust zijn verscherpte veiligheidscontroles voor islamitische gelovigen op de Tempelberg.

Israël had de controles zondag ingevoerd na een bloedige aanslag bij een van de ingangen van de Tempelberg. Daar hadden vrijdag drie Israëlische Arabieren twee Israëlische politieagenten om het leven gebracht. De daders werden zelf ook doodgeschoten.

De Tempelberg met de Klaagmuur en de al-Aqsa-moskee is een heilige plaats voor joden en moslims. De strijd om bezoekersrechten, over wie de heuvel op mag om te bidden, heeft in het verleden geregeld tot spanningen en geweld geleid.

Dag van woede

De Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas riep voor woensdag op tot ''een dag van woede''. Ook de Hamas en Islamitische Jihad hebben opgeroepen tot protesten en botsingen met veiligheidstroepen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

De grootmoefti van Jeruzalem, Mohammed Ahmed Hussein, bekritiseerde de invoering van metaaldetectoren bij de beveiligingspoortjes als een verandering van de status quo.

Vertegenwoordigers van de Palestijnen hebben herhaaldelijk de vrees geuit dat Israël geleidelijk de controle over de Tempelberg wil overnemen.