Geen meerderheid voor zorgwet Trump

Twee Republikeinse senatoren hebben maandagavond (plaatselijke tijd) aangekondigd tegen de nieuwe zorgwet te zullen stemmen. 

Nadat twee senatoren uit de partij van president Donald Trump al eerder hadden aangekondigd tegen de wet te stemmen, zorgen de senatoren Mike Lee en Jerry Moran ervoor dat het wetsvoorstel dat Obamacare moet vervangen geen meerderheid in de Senaat zal halen.

De stemming is al twee keer afgeblazen. In juni kon het voorstel niet op genoeg stemmen rekenen. Maandag ging de stemming niet door, omdat de Republikeinse senator John McCain wegens een operatie niet aanwezig kon zijn.

De Republikeinen hebben in de Amerikaanse Senaat maar een kleine meerderheid van 52 tegen 48 zetels. Met vier tegenstemmers binnen de eigen gelederen, krijgen de Republikeinen geen meerderheid voor de nieuwe wet.

Nieuw stelsel

President Trump heeft de Republikeinse senatoren maandag opnieuw opgeroepen Obamacare eerst af te schaffen om vervolgens samen te gaan werken aan een nieuw stelsel. Vorige maand deed hij een vergelijkbare oproep.

"Republikeinen moeten het mislukte Obamacare nu intrekken en met een schone lei gaan werken aan een nieuwe zorgwet. De Democraten zullen wel meedoen", liet hij via Twitter weten. Het Witte Huis reageerde eerder al met de verklaring dat "niets doen geen optie is". 

Democraten hebben echter al laten weten dat ze met geen enkel Republikeins wetsvoorstel zullen instemmen dat tot doel heeft Obama's zorgwet te vervangen.

Lees meer over:
Tip de redactie