Twee grote Amerikaanse zorgverzekeraars noemen een amendement bij het voorgestelde Trumpcare "onwerkbaar". Door de toevoeging kunnen Amerikanen kiezen voor een goedkoper en uitgekleed pakket. Volgens de zorgverzekeraars zorgt dat juist voor hogere kosten bij de mensen die zorg nodig hebben.

De bedrijven schrijven in een brandbrief dat het amendement zorgt voor "twee zorgsystemen, een voor gezonden en een voor zieke mensen". Ze verzoeken de Senaat het amendement te schrappen van het wetsvoorstel. Republikein Ted Cruz kwam met het voorstel dat de 'Consumer Freedom Option' wordt genoemd.

"Terwijl gezonde mensen zullen kiezen voor goedkopere verzekeringen zitten de mensen die juist zorg nodig hebben vast bij de huidige pakketten. De kosten zullen daarvan omhoog schieten."

Ook stellen de verzekeraars dat de toevoeging hard aankomt bij werkende gezinnen die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een belastingvoordeel, maar weer niet genoeg verdienen om de duurdere plannen te kunnen veroorloven. "Miljoenen mensen zullen onverzekerd raken."

Stemmen

De Republikeinen willen de zorgwet inclusief aanvulling al in stemming brengen zonder analyse door het onpartijdige planbureau van de Senaat, het CBO. Een eerdere versie werd wel bekeken door het CBO, toen bleek dat door die versie zo'n 22 miljoen minder Amerikanen verzekerd zouden zijn dan met de huidige wet het geval is.

De Republikeinen hebben de stemming zaterdag uitgesteld. De Amerikaanse senator John McCain kan niet aanwezig zijn vanwege een operatie.

McConnell, de Republikeinse leider van de Senaat, heeft 50 ja-stemmen nodig om de nieuwe wet erdoor te krijgen. Momenteel hebben de Republikeinen een nipte meerderheid in de Senaat met 52 zetels versus 48 Democraten.

Obamacare

De nieuwe zorgwet is een antwoord op Obamacare. De Republikeinse president Donald Trump beloofde eerder om met een goedkoper alternatief te komen. De partij krijgt echter van zowel de eigen achterban als van de Democraten veel kritiek.

Sommige Republikeinen vinden de veranderingen van Trump niet ver genoeg gaan. De Democraten willen Obamacare juist behouden.