De deze week overleden winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, Liu Xiaobo, is na een eenvoudige ceremonie gecremeerd. Dat melden Chinese staatsmedia. 

Bij de crematie zaterdag in het noorden van China waren vrienden en de weduwe aanwezig. De as is over zee uitgestrooid, volgens vrienden een poging van de Chinese overheid om alle sporen op Chinese bodem van Liu Xiaobo uit te wissen.

Op foto's die zijn vrijgegeven door de overheden is te zien dat de weduwe Liu Xia en andere familieleden rond de kist staan die bedekt is met witte bloemen. Liu Xiaobo overleed donderdag aan leverkanker.

De 61-jarige voormalig hoogleraar literatuur was een van de drijvende krachten achter Charta 08, een document dat door honderden Chinezen werd ondertekend en de communistische overheid opriep te hervormen. Vanuit de hele wereld is bedroefd gereageerd op het overlijden van de dissident.

Liu was onlangs vanuit de gevangenis overgebracht naar het ziekenhuis vanwege zijn ziekte.

Frankrijk, de VS en de Verenigde Naties hebben China opgeroepen op de echtgenote van de dissident, Liu Xia, haar bewegingsvrijheid terug te geven.